Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
Pedodonti, çocukların bebeklik dönemlerinden itibaren; ağız ve diş sağlığını takip edip, bu bölgedeki hastalıkların tedavisini yapan anabilim dalıdır.
Pedodontistler; bebeklerin ve çocuk yaştaki hastaların, ağız ve diş sağlığı ihtiyaçlarını karşılayacak koruyucu uygulamalar geliştirmekte ve bu koruyucu uygulamalarla kalıtsal veya gelişimsel diş problemlerini yetişkinlik yaşına kadar düzeltmektedirler.
Pedodontist kontrolündeki ilk muayenenin, çocuğun ilk süt dişleri çıktıktan sonra yapılması gerekmektedir. Çocukların gelecekte herhangi bir problem yaşamaması açısından, dişlerin gelişimini erken kontrol altında almak çok önemlidir.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği); dişlerdeki çürük, kırık, karışık dişlenme ve çatlaklık gibi genetik veya sonradan oluşabilecek sorunların, 0-3 yaşlarından itibaren ele alındığı bir anabilim dalıdır. Pedodonti için çocuklardaki diş tedavilerini yapan ve çocuk dişleri ile ilgilenen hekimlik dalı da denilebilir.
Pedodonti Uzmanı Kimdir?
Pedodonti uzmanı, üniversitelerin 4 yıllık Diş Hekimliği bölümünden mezun olup Diş Hekimliğinde Uzmanlık (DUS) sınavına girmiş veya Pedodonti (çocuklarda diş hekimi) alanında doktorasını tamamlamış (4-6 yıl sürmektedir) olan kişidir.
Çocuklarda Diş Çıkarma Yaşı Nedir?
Çocuklarda diş çıkarma ortalama olarak doğumdan sonra 7. aydan itibaren başlamaktadır. Bazı durumlarda bebek 3 aylıkken veya 10 aylıkken de ilk diş çıktığı görülebilmektedir. Bunun sebebi ise genetik faktörlerdir.
Süt Dişlerin Sürmesi Hangi Aylarda Olur?
- Ön Kesici 6-10 Ay
- Yan Kesici 8-12 Ay
- Köpek Dişi 24-30 Ay
- Süt Azı 16-24 Ay
- Süt Azı 21-30 Ay
Daimî Dişlerin Sürmesi Hangi Yaşlarda Olur?
- Ön Kesici 9-10 Yaş
- Yan Kesici 10-11 Yaş
- Köpek Dişi 12-15 Yaş
- Küçük Azı 12-13 Yaş
- Küçük Azı 12-14 Yaş
- Büyük Azı 9-10 Yaş
- Büyük Azı 14-16 Yaş
- Büyük Azı 17-21 Yaş
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Uygulamaları Nelerdir?
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) uygulamaları, genel olarak süt dişi ve daimî dişlerin gelişimini düzgün tamamlayıp korunmasına yönelik koruyucu uygulamalardır. Bunlar:
Koruyucu Uygulamalar
Koruyucu uygulamalar içinde; çocuğa ve ailesine dişlerin nasıl fırçalanacağının öğretilmesinin yanı sıra, büyüme ve gelişim dönemindeki çocuklardaki diş çürüğünü önlemeye yönelik eğitimler de yer almaktadır. Bu koruyucu uygulamalar içinde, fissür örtücü ve flor uygulaması denilen birtakım uygulamalar vardır.
Fissür Örtücü Nedir? Ne İşe Yarar?
Fissür dişlerdeki girintili çıkıntılı yarıklara verilen isimdir. Fissür örtücüler ise; çürümeye yatkın olan bu yarıkları kapatarak, ağızdaki bakterilerin bu boşluklara girmesini ve dişlerin çürümesini engelleyen dolgu maddeleridir. Akışkan bir yapıda olup çocuk dişleri için dolgu görevi görürler. Bu fissür örtücülerin 6 ayda bir pedodonti çocuk diş hekimleri tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Flor Uygulaması Nedir? Ne İşe Yarar?
Flor uygulaması ile flor takviyesi yapılarak kalıcı diş minesinin yapı taşını, çocuktaki diş çürüğü durumlarına karşı korumak amaçlanır. Bebeklerde ve çocuklarda, yeni oluşan dişler henüz kendini çürüğe karşı yeterli bir şekilde koruyacak durumda olmadığı için bu yöntem uygulanmaktadır. Flor uygulaması 6 ayda bir yapılması önerilmektedir.
Diş Travmaları
Diş travmaları, bebeklik ve çocukluk çağındaki yaralanmalara bağlı olarak sonradan oluşabilecek problemlerdir. Burada hastanın yaşı ve travmanın durumuna göre tedavi yöntemleri belirlenmektedir.
Yer Tutucular
Yer tutucular, süt dişlerinin çekilmesi veya düşmesi durumunda oluşan boşlukları kapatıp diğer dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi için, ağız içine yerleştirilen apareylerdir. Ayrıca bu yer tutucu apareyler sayesinde, yan dişlerin o boşluklara doğru eğilmesi ve dişlerde çapraşıklık oluşması da engellenir.
Pedodonti alanındaki diğer koruyucu uygulamalar ise şu şekildedir:
- Çocuk Diş Protezi
- Çocuk Diş Çekimi
- Diş Travma Tedavisi
- Kanal Tedavisi