Ortodonti

Ortodonti, diş görünüm bozuklukları ile ilgilenen bir anabilim dalıdır. Ortodonti ile amaçlanan, hastaların problemler yaşadığı diş ve çene yapısını simetrik bir hale getirmektir.  Ortodonti tedavisi sonrasında, kişiler düzgün görünümlü çene ve diş yapısına sahip olmanın yanı sıra, diş eti hastalıklarının da önüne geçmiş olurlar.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti; dişler arasında yer alan boşluklar, çapraşık dişler, çene kapanma sorunları ile  üst çene ve alt çene olmak üzere kemik yapısındaki tüm bozuklukların çeşitli aparatlar ile düzeltilme işlemidir. Ortodontik tedaviler, kişilerin ağız ve diş sağlığı ihtiyaçlarına göre farklı yöntemler kullanılarak şekillenmektedir. Hastanın diş ve çene yapısı, ortodonti işleminin nasıl yapılacağına yön veren en belirgin etkenlerdir.

Ortodonti Sorunları Neden Oluşur?

Ortodonti sorunları; çene yapısıyla ilgili olarak, genellikle anne babadan geçen genetik problemlerdir. Bunun dışında; erken çekilen dişler, dişler üzerine oluşabilecek kazalar, büyüme esnasındaki gerilikler ve yetersiz beslenmeler nedeniyle de ortodonti sorunları görülebilir.

Bebeklik çağında; uzun süre yalancı emzik kullanımı, parmak emme alışkanlığı ve biberon kullanımı, süt dişi gibi pek çok dişte ortodonti sorunlarının oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca tırnak yeme alışkanlığı da bu nedenler arasında gösterilmektedir. Ortodonti sorunlarının oluşmaması için olabildiğince erken sürede bu alışkanlıklar sonlandırılmalıdır.

Ortodonti Sorunları Nasıl Tedavi Edilir?

Ortodonti sorunları tedavi şekilleri, hastaların yaşına ve çene kemiğine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ortodonti tedavisi yapılırken yaş şartı aranmamaktadır; fakat iskelet yapısında bir bozukluk varsa ve kişi henüz iskelet gelişimini tamamlamadıysa, bu sürenin dolması ve ergenlik döneminin bitmesi beklenir.

Ortodonti sorunları tedavi edilirken, iskelet bozuklukları ile alakalı durumlarda yapılacak cerrahi operasyonla beraber ortodontik tedavi şekli belirlenmektedir. Dişlerdeki çapraşık durumu ortadan kaldırmak için diş telleri ve şeffaf plaklar kullanılmaktadır.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ortodonti tedavi yöntemleri, günümüzde yaygın olarak 4 şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemler hastanın ihtiyacı olan tedaviye göre şu şekillerde olmaktadır:

Metal Diş Telleri (Metal Braketler)

Metal diş telleri, en eski ortodonti tedavi yöntemleri arasında yer almasının yanı sıra en çok kullanılan diş telleri çeşididir. Bu metal diş telleri, dişin hem ön kısmına hem de iç kısmına uzman diş hekimleri tarafından kolaylıkla yerleştirilebilmektedir. Görüntü açısından bakıldığında, pek çok kişinin ilk tercihi olmasa da 2021 yılı diş telleri fiyatları söz konusu olduğunda yine en uygun fiyatlı ortodonti tedavi yöntemlerindendir. Dişlerdeki yapısal bozuklukların durumuna göre tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilmektedir.

Şeffaf Diş Telleri (Porselen Braketler)

Şeffaf diş telleri de metal diş telleri gibi aynı işlevi gören şeffaf braket türüdür. En belirgin farkları; braketlerin şeffaf olması nedeniyle çok fazla farkedilmezler. Metal diş tellerine göre daha az dayanıklı olacağı için özellikle çocuk yaştaki hastalar için kullanımı önerilmemektedir. Bakımı ve kullanımı için ekstra özen gerekmektedir.

Lingual Diş Telleri (Lingual Braketler)

Lingual diş telleri, kozmetik açıdan kişilerin en çok tercih ettiği ortodonti tedavi yöntemlerinden biridir. Kullanım amacı diğer tellerle aynı olmakla beraber lingual diş telleri, dişlerin görünmeyen iç kısmına uygulanmaktadır. Bu sayede dışarıdan bakıldığında, kişide diş teli olup olmadığı anlaşılamamaktadır.

Şeffaf Plak (Invisalign)

Şeffaf diş plakları (İnvisalign) tedavisi yapılırken braket veya tel kullanılmamaktadır. Hastanın mevcut diş ve çene yapısı göz önüne alınarak gerekli ölçümler yapılır ve kişiye özel şeffaf plak hazırlanır. Bu plağın gün içerisinde ortalama 22 saat boyunca hastanın dişlerinde takılı olması gerekir. Şeffaf diş plağının en büyük avantajı ise, yemek yerken veya diş fırçalarken hasta tarafından kolayca çıkarılıp yerine geri takılabilmesidir.

Şeffaf diş plakları, yapıları itibariyle estetik bir görünüm kazandırarak hastanın psikolojisi üzerinde olumsuz etkiye sebep olmazlar. Ayrıca, plak takılı iken yaşanan çene kasılması ve ağrılar da plak çıkarıldığında sonlanmaktadır.

Kimi hastalar tek şeffaf plakla ortodonti tedavisine cevap verirken kimi hastalar da tedavi süreci boyunca dişlerin durumuna göre plak değişimine gidebilir. Pek çok avantajı olmasıyla beraber şeffaf diş plağı fiyatları 2021 yılında diğer diş tellerinden çok fazla değildir. Bu plakların ücreti de hastanın ne denli diş problemleri olup olmadığına göre belirlenmektedir.

Her Yaşta Ortodonti Tedavisi Yaptırılabilir mi?

Ortodontik tedavi için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır, fakat çene kemik yapısı henüz gelişimini bitirmemiş hastalarda ortodonti tedavisi uygulanmamaktadır.

Ortodonti Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Ortodonti tedavisi esnasında herhangi bir ağrı duyulmamaktadır. Braketler takılacağı zaman uygulanacak kuvvet dışında, hasta hiçbir şey hissetmemektedir.

Ortodonti Fiyatları 2021

Ortodonti fiyatları 2021; diş telinin yapısına, alt veya üst dişlerin tamamına uygulanıp uygulanmayacağına göre değişebilmektedir. Diş teli uygulaması sadece tek bir çeneye yapıldığında Ortodonti fiyatları daha düşük rakamlarda olmaktadır.