İmplant  Tedavisi

İmplant, diş eksikliklerini ortadan kaldırmak için yapılan tıbbi uygulamadır. Eksik veya çürük dişler hem sağlık açısından hem de estetik açıdan problem oluşturmaktadır. Böyle durumlarda önceleri köprü ve protez gibi çalışmalar mevcutken, şimdilerde ise en sık yapılan işlemler implant tedavileri olmaktadır.

İmplant ile hastaların birtakım problemler sonucu hasara uğramış veya işlevini kaybetmiş dişlerin yerini alan doğal  görünen ancak yapay olan dişlerdir.

İmplant Nedir?

İmplant, titanyumdan yapılan vidaların çene kemiğine uygulanmasıyla oluşturulan yapay diş kökleridir. Tedavi önceden hazırlanmış protezin bu vidalar aracılığıyla çene kemiğine oturtulmasıyla gerçekleştirilmektedir. İmplant tedavisinin en büyük avantajı işlem yapılan dişin yanlardaki dişlere zarar vermemesidir.  Ayrıca implant sonrası hastalar; çiğneme, konuşma ve gülme gibi durumlarda çenelerini rahatlıkla kullanabilmektedirler.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi uygulanacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması, yüz ve çene kemiklerinin gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Bunu anlamak için tedavi öncesinde çekilen röntgenlerle detaylı analizler yapılmaktadır.

  • Kişide şeker hastalığı varsa implant uygulanmadan önce şekerinin kontrol altında alınmış olması gerekir.
  • Kemik erimesi hastalığı olanlarda ise ihtiyaçları olan tedavi sağlandıktan sonra implant işlemi yapılmasında bir sakınca görülmemektedir.
  • Ayrıca, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin de implant yaptırmadan önce ilaçlarını kesmeleri gerekmektedir.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Diş implantı yapılırken hasta belli bazı aşamalardan geçmektedir. Yapılacak olan diş implantı işlemlerinin sırası şu şekildedir:

  • Muayene

Muayene aşamasında hastanın diş sağlığı ve genel sağlık durumu incelenir. Bunu belirlemek için hastanın ağız ve çene röntgenleri çekilerek diş, çene kemiği ve diş kök durumu kontrol edilir. Hastanın genel sağlık durumu implant tedavisine elverişli ise, diş doktoru tarafından hangi tip ve uzunlukta implant yapılacağına karar verilir. Eğer gerekiyorsa önceden ilgili dişin çekimine yönelik tedavi de uygulanabilir.

  • Operasyon

Hastaya lokal anestezi uygulanarak diş eti sıyrılır ve implant dişlerin yerine açılan yuvada çene kemiği üzerine yerleştirilir.   Yivli bir yapıda olan bu implantlar, çene kemiğine sıkıca tutunarak kemiğe kaynamaya başlarlar. Operasyon aşaması, uygulanacak olan implant sayısına göre yaklaşık 30-90 dakika arasında değişiklik gösterebilir.

Bir sonraki işlemde diş eti dikilerek açılan bölge kapatılır ve iyileşme süreci başlar. Kullanılan implant ve kemik durumu bu süre üzerinde büyük rol oynar.

  • İyileşme

İyileşme aşaması diş köküne yerleştirilen implantın çene kemiğiyle bütünleşmesine bağlı olarak yaklaşık 3-6 ay kadar sürmektedir. İyileşme aşamasında açık veya kapalı iyileşme yöntemleri uygulanabilir.

  1. Açık İyileşme:

Açık iyileşme yönteminde büyük bir kapakçık ile implant yapılan boşluk kapatılır. Bu yöntemde aynaya bakıldığında implant görülür ve dil ile hissedilebilir.

  1. Kapalı İyileşme:

Kapalı iyileşme yönteminde küçük bir kapakçık kullanılarak delik kapatılır ve daha sonra diş eti yardımıyla implantın üzeri örtülür. İmplantların üzerine dil ile dokunulduğunda sadece dikişler hissedilir ve aynada bakıldığı zaman implant görülmez. İmplantın uyum sağlaması sürecinde hastanın talebine göre geçici protez de takılabilir.

İyileşmenin en sağlıklı şekilde tamamlanabilmesi için, kişi belirtilen sürelerde düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde yeniden röntgen çekilerek gerekli kontroller yapılır ve hastanın iyileşme durumu not edilir.

Diş İmplantı Yaptırılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

İmplant yapılabilmesi için en önemli nokta, çenede vidaları tutabilecek yeterli kemik yapısının olup olmadığıdır. Çene kemiğinin yapısı, implant sırasında uygulanan vidaları kabul edebilecek genişlikte ve yükseklikte olmalıdır. İmplant öncesinde yapılacak olan radyolojik ve klinik muayenede, çene kemiğinin yeterli dokuda olup olmadığı hekimler tarafından anlaşılmaktadır.

Kemik etkeninin yanı sıra önemli bir diğer faktör de implant uygulanacak diş sayısının miktarıdır. Çene kemiğinin taşıyabileceği miktarda vida yerleşimi diş hekimi tarafından karar verilecek bir durumdur.

En önemli ve son husus ise sigaranın bırakılmasıdır. Diş eti sağlığının iyi bir durumda olması sigara kullanmamaya bağlıdır ve implant tedavisinin sonrasında sigaranın ağız içinde herhangi bir enfeksiyona neden olmaması için sigara kullanımı bırakılmalıdır.

İmplant Uygulamasının Yararları Nelerdir?

İmplant uygulamasının diş sağlığı açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Kişinin dişlerini en iyi şekilde kullanabilmesi ve yeme içme gibi durumlarda rahatsızlık duymaması en önemli amaçtır. İmplant uygulamasının beraberinde sağlayacağı diğer faydalar ise şunlardır:

  • İmplantların en önemli özellikleri, kemiklerle bütünleşerek ağız içinde sağladıkları uyumdur. Kullanım ve görünüm açısından da doğal dişler gibi işlevseldirler ve bakıldığında tamamen doğal diş hissi verirler.
  • Diş protezi kullananların, konuşurken yaşadıkları kayma problemleri, implant ile ortadan kalkar. Vidalarla sabitlendikleri için, diş implantlarının konuşurken kaymaları veya düşmeleri gibi bir durum söz konusu değildir.
  • İmplant sayesinde kaybedilen dişlerin kökünde oluşan boşluklar kapatılarak daha sağlam yeni diş kökleri yapılır.
  • Geleneksel takma dişlerin yemek yeme ve çiğneme esnasında yaşattığı zorlukların hiçbiri implant uygulamasından sonra yaşanmaz. İmplant işleminden sonra tıpkı doğal dişlerinizde olduğu gibi herhangi bir acı veya zorlanma hissetmeden yemekleri çiğneyebilirsiniz.
  • İmplant yapılırken diğer dişlerdeki yapı bozulmaz ve dişler arasında uyumsuzluk yaşanmaz. Bu uygulama sayesinde diğer dişleriniz de sağlıklı bir şekilde kalıcılığını korumaya devam ederler. Ayrıca implant ile ağız içi sağlığı da desteklenmiş olur.
  • Ağız hijyeni kurallarına uyulup günlük ağız ve diş sağlığı bakımı aksatılmadığı zaman implantlar uzun ömürlü kullanılabilir.

İmplant Uygulaması Ne Kadar Sürer?

İmplant uygulamasının süresi, hastanın çene kemiği yapısına ve kaç dişe implant uygulanacağına göre değişiklik gösterebilir. Eğer yeterli düzeyde kemik yoksa, öncesinde kemik grefti kullanarak kemik yoğunluğu istenilen seviyeye getirilmelidir. Böyle durumlar baz alınarak tedavi kimi hastalarda 1 haftada sonlanabilirken kimi hastalarda ise 6 aya kadar uzayabilmektedir. Yapılacak ilk diş hekimi muayenesinde bunu öğrenebilirsiniz.

İmplant Uygulaması Sonrası Ağrı Olur mu?

İmplant uygulaması sonrası ağrı, diş hekimlerinin vereceği talimatlara uyulduğu takdirde çok az hissedilmekte ve kısa sürede de kaybolmaktadır. Şiddetli bir ağrı olmamasının yanı sıra kişiler ertesi gün normal aktivitelerine dönebilirler.

İmplant Diş Fiyatları 2021

İmplant diş fiyatları 2021, kullanılacak olan implant markasına ve yöntemine bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca diş eti sağlığının ne durumda olduğu ve kaç dişe implant uygulanacağı da bu fiyatın belirlenmesinde rol oynamaktadır.