Kanal Tedavisi Nedir?

diş kök kanallarında yer alan enfeksiyonların ve çürüklerinin temizlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Kanal tedavisi esnasında dişte yer alan kanal sayısına bağlı diş hekimi tedaviyi planlar.

Kanal tedavisi esnasında; dişlerin sert dokusu içinde bulunan, kök kanalı adı verilen kısımdaki sinirler ve diş özü (pulpa) alınarak bir oyuk açılır. Ardından dişlerin iç kısımlarına kanal eğesi yardımıyla temizleme işlemi uygulanır, ardından kanal içerisinde oluşan boşluk doldurularak diş yüzeyinde yer alan oyuk kapatılır.

Dişleri kurtarmak için, kanal tedavisinin erkenden yapılması ve çürümüş dişlerin temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde, dişlerdeki enfeksiyon ağız içinde yayılarak diş kayıplarına neden olacaktır.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kanal tedavisi işlemi, bir hasta diş ağrısı sebebiyle başvurduğunda yapılan incelemeler sonrasında dişteki çürümelerin ve dişin enfeksiyon bölgesinin tespit edilmesi sonrası yapılabilecek bir işlemdir. Bu noktada diş hekimi röntgen çekerek ağız içerisinde yer alan kök kanalların enfeksiyona uğrayıp, uğramadığını saptar. Kanal tedavisi ile dişin çekilmek yerine kurtarılması hedeflenir. Bu amaçla ağrı hissettiğiniz diş içerisindeki enfeksiyon dişten tamamen uzaklaştırılır. Kanal tedavisi zamanında yapılmadığında diş kaybı ve komşu dişlerde çürüme yaşanabilmektedir.

Kanal Tedavisi Acıtır Mı?

Kanal tedavisi acıtır gibi bir önyargı olsa da aksine bu işlem sırasında lokal anestezi uygulanacağı için hasta ciddi bir ağrı duymaz. Uygulanacak olan kanal tedavisi esnasında, hasta normalde yapılan bir dolgu işlemi kadar hafif bir baskı hissetmektedir. Bunun dışında acı hassasiyetine bağlı olarak duyulacak olan ağrı kişiden kişiye değişebilmektedir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi süresi, hastanın iltihap kapan kök kanal sayısına bağlı olarak tek veya iki seans şeklinde tamamlanmaktadır. Eğer dişlerdeki enfeksiyon çok yayılmışsa seans sayısı buna bağlı olarak artabilir. Ortalama bir seans 1 saat ile 2 saat arasında değişmektedir. Bu tamamen kanal tedavisinde işlem uygulanacak dişin durumuna göre belirlenmektedir.

 Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi uygulanacak hastaya yapılması gereken ilk işlem, ağız röntgeni çekilerek iltihaplı dişlerin belirlenmesidir. Röntgen sonrasında diş hekimi veya endodontist tarafından yapılan incelemeyle birlikte, işlem yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Ardından hastanın sorunlu dişinin etrafına su geçirmemesi için özel bir malzeme yerleştirilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri, dişin kurumasını ve tükürüklerden etkilenmesini önlemektir.

İkinci aşamada dişin kök kanalına doğru bir delik açılarak; diş içerisindeki zararlı bakteriler, çürüyen sinir dokusu ve diş özü (pulpa) dışarı çıkarılır. Kök kanal törpüsü yardımıyla bu oyuğun içi temizlenir. Derine indikçe genişleyen kanal törpü fırçasıyla kök kanallarının çeperleri kazınır. Bu oyuktan çıkan tüm mikro kalıntılar bir tür tuz olan sodyum hipoklorit ve su karışımıyla temizlenir. Dişin iç kısmı tamamen temizlendikten sonra dişin içi tekrar doldurularak kapatma işlemi yapılır.

Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Kanal tedavisi yapılmazsa, dişlerdeki sinir dokusu ve pulpa hasar görmüş olacağından, diş parçalanarak diş kökünde bakteri çoğalmasına yol açar. Bu da beraberinde yoğun bir şekilde ağrılı bir enfeksiyon ve apseye neden olur. Diş köklerine kadar inebilen içi irin dolu bir şişlik olan bu apse ise dayanılması çok güç acılar ortaya çıkarır.

Eğer diş çürüklerinde tedavi uygulanmazsa, diş kaybının yanı sıra diş, bulunduğu kökün çevresindeki kemiğin kaybına da yol açar. Kanal tedavisindeki ilk hedef, diş kurtarmak ve hastanın ileride yaşayacağı enfeksiyon ağrılarını ortadan kaldırmaktır.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi sonrası ağrı, genellikle karşılaşılmayan bir durumdur. Geçici ağrı süresi kişilerin dayanamayacağı düzeyde bir ağrı olmamasının yanı sıra tedavinin ertesi günü hastalar günlük yaşantılarına dönebilmektedirler. Eğer söz konusu tedavi öncesinde dişte enfeksiyon oluştuysa, işlem sonrasındaki birkaç gün bu dişte geçici hassasiyet oluşabilir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli

  • Kanal tedavisi sonrasında en az 3 saat bir şey yenilip içilmemelidir.
  • Birkaç gün boyunca dişte oluşabilecek hassasiyetten dolayı aşırı sıcak ve soğuk içecekler tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
  • Eğer kanal tedavisi birkaç seans boyunca devam edecekse, bu süre içerisinde ilgili diş kullanılmamalıdır.
  • Kanal tedavisi işlemi sonrasında da düzenli olarak dişler fırçalanmaya ve diş ipi kullanımına özen göstermeye devam edilmelidir.
  • Kanal tedavisi sonrasında dişlerin durumunu takip etmek için diş hekiminin düzenli olarak ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Fiyatları 2021

Kanal tedavisi fiyatları 2021 yılı itibariyle hastanın dişlerindeki duruma ve yapılacak olan tedavinin süresine göre değişkenlik göstermektedir. Kök kanallarındaki enfeksiyonlar, bu enfeksiyonların kaç dişi etkilediği ve kaç dişe operasyon yapılacağı da bu fiyata etki etmektedir.