Diş Beyazlatma
Bleaching, yaygın bilinen ismiyle diş beyazlatma; çay, kahve, sigara ve şarap gibi, diş lekelenmesinde aktif rol oynayan tüketimler sonrasında ihtiyaç duyulan bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi, genel olarak pek çok hastaya uygulanabilse de herkesin diş yapısı beyazlatma işlemi için uygun olmayabilir.
Diş beyazlatma için, diş hekimi tarafından yapılacak muayene sonrasında, dişlerin durumuna göre (çürük, enfeksiyon vs.) hareket edilmektedir. Ayrıca; diş etlerinin iltihaplanması gibi herhangi bir hastalık varsa, beyazlatmadan önce bu dişlere kanal tedavisi uygulanması gerekmektedir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma, dişlerin üzerinde bulunan minenin içerisine zamanla yerleşmiş olan ve bu nedenle de renk koyulaşmasına yol açan maddelerin, bir beyazlatma jeli yardımıyla temizlenmesidir. Diş beyazlatmanın, estetik açıdan önemli olduğu kadar diş sağlığı açısından da pek çok faydası bulunmaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma öncesi hastaya diş taşı temizliği yapılır. Bu işlem sonrası diş beyazlatma işlemi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, dişin dış katmanında bulunan lekeler ve dişin enamel yüzeyi altındaki diş lekeleri temizlenir. Bu yapılırken kimyasal lekelerin parçalanmasını sağlayan fiziksel işlemler uygulanır. Bu şekilde dişin dış katmanındaki lekeler parçalanarak daha beyaz ve parlak kısmın açığa çıkması sağlanır.
İkinci aşama ise, bu lekelerin tekrar oluşmasını engellemek amacıyla yapılan yüzey ağartılması (renginin açılması) işlemidir. Ağartma işlemi için, diş yüzeyine hidrojen peroksit konsantrasyonu gibi ağartma maddesi kullanılır. Burada uygulanacak ağartmanın seviyesi, hastanın sahip olmak istediği beyaz tonuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Sağlıklı olan tüm dişlere uygulanabilen diş beyazlatma yöntemleri Power Bleaching (Ofis Tipi Beyazlatma) ve Home Bleaching (Ev Tipi Beyazlatma) olarak ikiye ayrılır.
Ofis Tipi Beyazlatma
Ofis Tipi Beyazlatma, klinik ortamda yapılan ve yaklaşık 1 saat süren bir diş beyazlatma yöntemidir. Bu işlem yapılırken doğal rengini kaybetmiş olan dişlere özel bir jel sürülür. Daha sonra bu jelin, üzerine uygulanan özel bir ışıkla etkileşime girmesi sağlanır. Tek bir seansında 3 veya 4 ton kadar diş rengi açılması sağlayan bu beyazlatma yöntemi, en hızlı ve en etkili sonuçlar elde edilen yöntemdir.
Ev Tipi Beyazlatma
Ev Tipi Beyazlatma, ofis tipi diş beyazlatma işleminde olduğundan çok daha uzun sürebilmektedir. Bu süre diş yüzeyindeki renk koyuluğunun derecesine göre 5 ile 7 gün gibi bir zaman dilimine yayılabilmektedir. Bu yöntemi uygulamak için, kişinin dişlerine özel bir ağızlık hazırlanır. Daha sonrasında, bu ağızlık içerisine beyazlatma jelleri sürülerek ağızlığın dişlerde 4-8 saat kadar bekletilmesi sağlanır. Her gün yapılacak olan bu işlem, istenilen diş beyazlığına ulaşılınca 7 gün sonunda sonlandırılır.
Diş hekimlerinin uygulayacağı işlemler dışında uygulanabilecek her diş beyazlatma yöntemi sonrasında, birtakım başka ağız içi problemler de ortaya çıkabilir.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?
Yapılan mikroskobik çalışmalar ve araştırmalar göstermektedir ki yüzde 10 seviyesinde kullanılan beyazlatma çözeltileri hiçbir şekilde dişlere zarar vermemektedir. Diş hekimleri tarafından uygulanan, doğru diş beyazlatma tedavileri sonrasında ortaya çıkmış herhangi bir zarar görülmemiştir. Bunun en büyük sebebi ise, uygulanacak diş beyazlatma yönteminin diş hekimi tarafından doğru bir şekilde belirlenmiş olmasıdır.
Diş Beyazlatma Ne Kadar Süre Etkisini Korur?
Diş beyazlatmanın ne kadar süre etkisini koruyabileceği, işlem sonrasında dişleri renklendirecek gıdalara ne kadar çok maruz kalındığıyla doğru orantılıdır. Diş beyazlatmanın uzun süre etkili olabilmesi için; çay, sigara, kahve gibi maddelerden en az 3 hafta uzak durulmalıdır. Bu kritik eşik aşıldıktan sonra, dişlere uygulanan beyazlatma işlemi de daha kalıcı olmaktadır. Ayrıca; işlem sonrası yaşanabilecek hassasiyet yaşanmaması için, aşırı sıcak veya soğuk gıdalarla dişlerin teması engellenmelidir.
Diş Beyazlatma Fiyatları 2021
Diş beyazlatma fiyatları 2021 yılı itibariyle yapılacak olan beyazlatma yöntemine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Diş renginin koyuluğu ve eğer varsa öncesinde çıkarılması gereken lekeler de hem işlemin süresinde hem de ücretinde değişikliklere yol açmaktadır. Uzman hekim tarafından yapılacak muayene sonrasında, diş beyazlatma fiyatı da doğru bir şekilde belirlenebilecektir.