Bonding; yapıştırmak, anlamına gelen bir kelimedir. Bonding uygulaması ise, kompozit dolgular kullanılarak dişlerdeki kusurların düzeltilmesidir. Bonding yapılırken, amaç dişlerdeki kötü görüntünün estetik müdahalelerle daha düzgün bir görünüme kavuşturulmasıdır. Bonding ile porselen veya lamine kaplama uygulamalarına gerek duyulmayan dişlere işlem yapılır.
Bonding; diş renginin koyulaşması, dişlerde çentikler olması, dişlerin ayrık ya da kırık olması gibi durumlarda tercih edilmektedir.
Bonding Nedir?
Bonding, diş hekimleri tedavi yöntemleri arasında sıkça başvurulan ve doğal diş rengine uygun kompozit malzemelerin kullanılmasıyla yapılan estetik bir işlemdir. Bonding, gülüş tasarımı yapılırken en çok başvurulan uygulamalar arasında yer alır.
Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bonding uygulaması; dişlerin rengini açmak, dişteki lekeleri temizlemek, dişleri uzatmak veya genişletmek gibi birçok işlemi içermektedir. Bu işlemler yapılırken hastanın dişine en uygun materyaller belirlenir. İşlem esnasında, kompozit yapılacak olan adesivler dişe sürülerek, dişlerdeki mikrofil bölümlere cilalama işlemi yapılır. Önceden hazırlanmış olan kompozit dolgularla dişlere şekil vermeye başlanır. Bu işlem sayesinde dişler daha sonra oluşabilecek lekelere karşı daha dayanıklı bir hale gelir.
Bonding uygulaması yapılacak işlemlerin uzunluğuna göre yaklaşık 1,5-3 saat sürebilmektedir. İşlem esnasında yapılan cilalamanın daha sonra tekrar yapılıp yapılmayacağı, 6 ay boyunca rutin olarak yapılacak diş hekimi kontrolünde belirlenecektir. Çoğunlukla, bonding uygulamasından sonra, dişte çok fazla aşınma ve renk koyulaşması oluşmaz. Fakat; çay, kahve gibi içeceklerin sıkça tüketilmesi, dişlerin tekrar kararmasına sebep olabilir. Böyle durumlarda ise, sadece cilalama işlemiyle, dişler yine eski rengine kavuşturulabilir.
Bonding Uygulamaları Sonrasında Diş Ağrısı Olur Mu?
Bonding uygulamaları sonrasında diş ağrısı oluşmaz, çünkü bonding en kolay ve en hızlı yapılabilen diş hekimliği uygulamalarındandır. Hatta bu operasyon esnasında, hastaya anestezi dahi uygulanmadan istenilen sonuç elde edilebilmektedir. Dişler üzerinde yapılacak bu işlemde, ağrıya neden olacak herhangi bir durum söz konusu değildir.
Bonding Uygulamasının Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Bonding uygulamasının kullanım ömrü, operasyon esnasında kullanılacak malzemenin kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle 5 ve 10 yıl arasında olan bu kullanım ömrü, diş hekiminin uzmanlığına da bağlı olarak uzayıp kısalabilir. Bir dişe bonding uygulaması yapıldıktan sonra, yine aynı diş üzerine bonding yapılmasında da herhangi bir sakınca yoktur.
Bonding Uygulaması Avantajları Nelerdir?
Bonding uygulaması avantajları arasında en bilineni, dişlere estetik ve güzel bir görünüm kazandırmasıdır. Bunun yanı sıra, anesteziye gerek duyulmadan, ağrısız ve sızısız yapılıyor olması da diğer bir avantaj olarak görülebilir. Bonding uygulamasını diğer estetik uygulamalardan ayıran başka bir avantajı ise; sadece çürüklere değil, dişlerin rengi ve biçimine de kompozit dolgu uygulanabiliyor olmasıdır. Ayrıca; bu uygulama ile yapılan dolgular, dişlere sıkı sıkıya tutunduğu için, dişlerdeki kırılmaları da sıcak geçirgenliğini de engellerler. Bonding uygulaması dişlerden kaldırıldığında da dişler, eski formunda işlevlerini yerine getirmeye devam edebilmektedirler.
Bonding Uygulaması Dezavantajları Nelerdir?
Bonding uygulaması dezavantajları arasında, işlem sonrasında yaşanılacak hassasiyet gösterilebilir. Bu hassasiyet ise; dişlerin üzerine yapılan dolgu malzemelerinin aşırı sıcak ve soğuk gıdalarla teması halinde yaşanabilmektedir. Birkaç gün içerisinde düzelecek olan bu sorun dışında başka bir dezavantajı bulunmamaktadır.
Bonding Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bonding sonrasında dikkat edilecek en önemli husus; dişlerin rengini bozabilecek yiyecek ve içeceklerin ilk 48 saat boyunca tüketilmemesidir. Bunun yanı sıra ağız ve diş sağlığı bakımı için, ağız sıvıları ve gargaralar düzenli olarak kullanılmalıdır. Her gün dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanmasının yanı sıra, diş hekiminden nasıl kullanılacağı öğrenilerek diş ipi kullanımına da başlanmalıdır. Ayriyeten, diş hekimi tarafından belirlenen tarihlerde kontrollere gidilmeli ve bonding işleminin durumu kontrol ettirilmelidir.
Dişte Bonding Uygulaması Fiyatları 2021
Dişte bonding uygulaması fiyatları 2021 yılı itibariyle, yapılacak bonding işleminin kaç seans süreceğine ve dişlerde estetik dışında tedavi edilmesi gereken herhangi bir durum olup olmadığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Estetik diş hekimliği kapsamında ele alınan bu uygulamanın ücret bilgileri yapılacak olan doktor muayenesinin ardından belirlenecektir.
Kişinin gülüş tasarımı söz konusu olduğunda fiyatlardan ziyade işlemi yapacak diş hekiminin uzmanlık derecesi ve tecrübesi daha önemli bir durumdur. Çünkü kalıcı olması beklenen bir bonding uygulaması sadece alanında uzman diş doktorları tarafından yapılabilmektedir.