Estetik Diş Hekimliği Nedir?

Estetik diş hekimliği, kişilerin daha iyi bir gülüş elde etmesi amacıyla, uzman doktorlar tarafından başarıyla uygulanabilen bir diş hekimliği branşıdır.

Estetik diş hekimliğinde, tıbbi kurallar çerçevesinde yapılmak üzere; dişlerdeki şekil bozuklukları, çatlaklar, kırılmalar gibi sorunlar ele alınarak kişinin özgüvenini ve psikolojisini olumlu yönde etkilemek temel hedeftir.

Estetik Diş Hekimliği Nedir?

Estetik diş hekimliği, diş ve ağız bölgesini ele alarak, sağlık ve estetik açısından kişinin dış görünüşünde yapılacak olan işlemlerinin tümüne verilen isimdir. Kullanım işlevleri bozulmadan, dişler estetik açıdan doğal ve yeni bir görünüme kavuşturulmaktadır. Yapılan araştırmalar, diş estetiği yapılan hastaların günlük yaşamlarında daha pozitif ve kendilerine güvenen bireyler olduklarını kanıtlamıştır.

Diş Estetiği Nasıl Yapılır?

Diş estetiği yapılmadan önce, hastanın şikayetleri diş hekimi tarafından detaylıca dinlenir ve hastanın beklentisi doğrultusunda bir şema oluşturulur. Yapılacak işleme göre farklı teknikler uygulanır. Burada yapılacak işlemler; diş beyazlatma, diş çürükleri temizleme, kırık olan dişleri ve çatlakları onarma gibi güzel bir gülüşe dayalı işlemlerdir. Her birinin kendi içerisinde farklı bir uygulama yöntemi vardır.

Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Estetik diş hekimliğinde kullanılan yöntemlerin tamamı, kişinin güzel bir gülüşe sahip olması için yapılan ve buna yön veren işlemlerden oluşmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Bonding Yöntemi

Bonding yönteminde; dişin rengi, boyutu ve şekli gibi özellikler ele alınarak yapılması gereken işlemler, dişe yapıştırma tekniği kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Burada amaç; dişteki görüntü bozukluklarını, boşlukları ve çatlakları kapatmaktır. Bonding işlemi esnasında, yapışkan bağlayıcı madde üzerine ışınlar verilerek sertleştirme uygulanır. Daha sonra, diş minesi görünümündeki kompozit malzeme dişlerle bütünleşerek doğal ve güzel bir görünüm elde edilir. Porselen lamine işlemine gerek duyulmayan durumlarda Bonding yöntemi sıkça tercih edilmektedir.

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgular, önceden gri olarak yapılan dolgu işleminin yerini alan diş dolgularıdır. Bu dolguya beyaz seramik dolgu da denilmektedir. Metal dolgu gibi güçlü ve rahat bir yapıya sahip olan bu yöntem, ön ve arka azı dişlerine dahi uygulanabilmektedir. Yaklaşık 30 ile 40 dk. gibi bir sürede gerçekleştirilebilen bu dolgu işlemindeki amaç, doğal bir görünüm elde etmektir. Kompozit dolgu, dişe çok iyi uyum sağlar ve gerçek dişlerin renginden ayırt edilemez. Diğer bir kullanım amacı ise, fazla çürümeden dolayı kurtarılamayacak olan dişlerin kapatılması ve bütün bir diş elde edilmesidir. Böyle durumlarda diş çürükten arındırılır ve laboratuvarda dişin yapısına uygun beyaz seramik dolgu hazırlanarak hastanın dişine yerleştirilir.

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma, diş yüzeyinde oluşan renk kararmalarını ortadan kaldırmak ve dişlerin doğal rengine kavuşmasını sağlamak amacıyla yapılır. Burada kullanılan maddeler; hidrojen peroksit bazlı diş beyazlatma jelleri ve lazer ışınlarıdır. Hastanın istediği beyazlık derecesine göre seans sayısı artmaktadır ve diş beyazlatma uzun süre boyunca kalıcılığını korumaktadır.

Inlay / Onlay Restorasyonlar

Inlay / Onlay restorasyonlar, kanal tedavisi yapılan ya da büyük bir dolgu işlemi uygulanması gereken dişlerin restorasyonunda kullanılmak üzere laboratuvarda hazırlanan dolgulardır. Bu dolgu malzemesinde, porselen ya da fiber ile güçlendirilmiş kompozit materyaller yer almaktadır. Dişlerin doğal görünüm kazanması açısından seçilecek olan materyal de farklılık göstermektedir.

Inlay / onlay restorasyonların tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden biri, dişteki kayıpların en az olacak olmasıdır. Dişteki işlem sadece çürük dokusunun temizlenmesidir ve daha fazla oyma işlemi yapılmaz. Kalan sağlam diş dokusunu koruduklarından dolayı, bu dolgular diş eti sağlığı açısından da çok faydalı dolgulardır.

Zirkonyum Kaplama (Metal Desteksiz Porselen Kuronlar)

Zirkonyum kaplamalar, orijinal diş yapısında olduğu gibi ışığı geçirme özelliğine sahiptirler. Bu sayede canlılık ve doğallıklarıyla gerçek diş görünümüne en yakın kaplamalardır. Işık geçirgenliğinin fazla olması sebebiyle, kişinin ön dişleri için daha çok tercih edilmektedirler. Arka dişlere yapılması çok uygun değildir, çünkü öğütme işlemleri için çok dayanıklı değillerdir. Metal destek olmadığından, diş eti çizgisinde koyu renkli bir çizgi olmaz ve doğal diş renginden ayırt edilmez. Ayrıca bu kuronlar diş eti çekildiğinde dahi doğallıklarını korurlar.

Diş İmplantları

Diş implantları, titanyumdan üretilen ve insan diş dokusuyla son derece uyumlu olan metal parçalardır. Diş kökü görevini üstlenen implantlar, kaybedilen dişlerin bulunduğu çene kemiği üzerine yerleştirilerek kemikle kaynaşırlar. Uzun süre dayanıklı olmaları nedeniyle, sağlıklı dişlere kavuşmak için en sık başvurulan yöntemlerdendir. Diş implant işlemi sonucunda güzel bir gülümsemenin yanı sıra ağız ve diş sağlığı için de olumlu sonuçlar elde edilmiş olur.

Porselen Lamine Kaplamalar

Porselen lamine kaplamalar, diş estetiği söz konusu olduğunda sıklıkla uygulanan ve en başarılı sonuçların alındığı estetik diş hekimliği uygulamaları arasındadır. Genellikle birden fazla dişin eksik olduğu; çatlakların, görüntü bozukluklarının veya çok fazla sağlıksız dişin olduğu durumlarda bu yönteme başvurulur.

İlk muayenede hastanın diş ölçüleri alındıktan sonra porselen kaplamalar hazır olur ve yaklaşık 3 seansta yerleşimi tamamlanır. Bu uygulama yapılacağı zaman, diş yüzeyi çok az miktarda aşındırılarak küçük porselen yaprakçıklar diş üzerine yapıştırılır. Yapılan bu estetik gülüş operasyonu sayesinde; dişlerdeki çapraz görüntü, ayrık diş görüntüsü ve renk kayıpları gibi kusurlar örtülebilmektedir.

Eğer kişide diş gıcırdatma, diş sıkma gibi rahatsızlıklar varsa porselen lamine kalıcılığını koruyamaz ve kolayca aşınabilir. Bunun önüne geçmek için, porselen lamine kaplama işlemi sonrasında, hastaya özel gece plağı yapılır. Bu plak sayesinde, hastadaki diş gıcırdatması ve diş sıkması engellenir.

Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik)

Diş eti estetiğindeki temel amaç, dişlerin ve diş etlerinin gülümseme esnasında standart bir görünüm elde etmesini sağlamaktır. Diş etlerinin gülümseme esnasında fazla gözükmesi gülüş estetiği açısından doğru bir görünüm olarak kabul edilmediğinden, pembe estetik sayesinde bu tür diş eti çizgisi bozuklukları düzeltilmektedir.

İşlem yapılırken, diş eti estetiği operasyonlarında lazer işlemi kullanılır ve diş etlerini ideal çizgisine kavuşturulur. Ayrıca, çeşitli travmalara bağlı olarak, rengini kaybetmiş olan diş etleri de pembe estetik yöntemiyle doğal rengine döndürülebilmektedir.

Diş Estetiği Fiyatları 2021

Diş estetiği fiyatları 2021 itibariyle, kişinin diş eti problemleri olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Eğer sadece kaplama yapılacaksa ve çok fazla diş yapısında bir problem yoksa ücretler daha makul düzeylerde olabilmektedir.

Klinik Saatleri

Pazartesi : 09.00 - 18.00
Salı : 09.00 - 18.00
Çarşamba : 09.00 - 18.00
Perşembe : 09.00 - 18.00
Cuma : 09.00 - 18.00
Cumartesi : 09.00 - 18.00
Pazar : Kapalı

2021 © Dr. Meriç Küçükcoşkun